"Pirmiausia - mokykimės sustoti ir kvėpuoti"

 


    Kiekvieno žmogaus gyvenime yra daugelis sričių, dažniausiai yra įvardijamos šios: darbas/veikla, šeima, laisvalaikis. Tai "stambus suskirstymas", kiekvieną iš sričių galima dar labiau išsmulkinti taip, kaip kiekvienam patinka.
 
  Tačiau gana dažnai žmonės susikoncentruoja tik į vieną ar dvi sritis, pamiršdami kitas, harmoningam ir subalansuotam gyvenimui svarbias sritis, tuomet anksčiau ar vėliau, jų žodyne vis dažniau ima atsirasti tokie išsireikimai kaip: „nieko nespėju“, „neturiu laiko“, „jaučiuosi pavargęs nuo visko“, „esu nelaimingas“, „nerandu laiko susitikti su draugais“ ir pan.
 
  Stabtelėkite ir pirmiausia pagalvokite kaip dažnai tas frazes ištariate patys, arba girdite savo aplinkoje? Jei jos nuskamba bent kelis kartus per savaitę, tai jau, tam tikra prasme, signalas, kad Jums ar Jūsų aplinkos žmogui reikėtų pradėti atkreipti dėmesį į gyvenimo harmonijos/balanso kūrimą. Tačiau, tai galite padaryti tik Jūs pats ir niekas kitas už Jūs to nepadarys. Todėl pats pirmas klausimas sau – „Ar AŠ noriu, kad būtų kitaip nei iki šiol?“ Jei atsakymas - „Taip“, belieka imtis mažų žingsnelių pokyčių pradžiai.
 
  Nepažadu, kad bus lengva ir paprasta. Sutinku, kad dažniausiai darbas su savimi yra pats sunkiausias, nes tu ir tik tu esi atsakingas pats už save😊 Patikėkite – pastangos ir tie maži žingsneliai, kuriuos žengiate to tikrai verti. Svarbiausia pardėti.
 
  Norite pradėti kelionę į harmoningą gyvenimą? Štai Jums pirmas patarimas - pradėkite nuo paties paprasčiausio, o kartu ir sudėtingiausio dalyko – išmokite trumpam sustoti, nurimti ir nuraminti protą ir mintis.
 
  Paklausite: "Kaip"? – Atsakau: „Kvėpuokite“. Ir jau matau, kaip kreivoka šypsena atsiranda Jūsų veiduose, o akys tarsi klausia: „Tu, rimtai?! Kvėpuoti, bet gi mes kvėpuojam, nes kitaip neišgyventume.“
Na taip, mes kvėpuojam, tiesiog kvėpuojam ir to net nepastebim. Tik aš nesiūlau tiesiog kvėpuoti, aš siūlau išmokti kvėpuoti sąmoningai stebinti savo kvėpavimą ir dėmesį nukreipiant į jį, o ne į vis galvoje besisukančias mintis.
 
  Esu įsitikinusi, kad yra tekę stebėti miegantį kūdikį. Prisiminkite, kaip jam miegant kilojasi jo pilvukas: įkvepiant jis pakyla, išsipučia, iškvepiant – nusileidžia. Mes, suaugusieji, šį kvėpavimą pamirštame, tad tenka jo „mokytis“ iš naujo😊

  Taigi, pradėkim: 
1. Susiraskite Jums patinkančia ramią vietą, kur galėtumėte ramiai atsisėsti ar atsigulti (kas Jums patogiau). Skirtingai nuo paros laiko, aš pati tai praktikuoju ir sėdėdama (dieną), ir atsigulus (vakare).  Sėdint svarbu, kad nugara būtų tiesi. 
2. Užsimerkite, pasistenkite atsipalaiduoti, nuleisti pečius, jie neturėtų kilotis Jums kvėpuojant. Bet pirmą kartą neapsunkink savęs mintimis, kad „nemoku, nežinau kaip“ ir pan., darykite taip, kaip gaunasi.  Tiesiog leiskite sau būti😊 Kai jau patogiai įsitaisėte, ramiai per nosį įkvėpkite - įkvėpimo metu pilvas išsipučia, prisipildo oro, tarsi balionas. Tuomet ramiai per nosį iškvėpkite – iškvėpimo metu pilvas nusileidžia, tarsi subliūkšta.
3. Kad būtų lengviau tai pastebėti galite uždėti rankas ant pilvo, taip pajusite kaip jis įkvėpimo metu kyla, o iškvepiant – nusileidžia.
4. Kad nurimtų protas ir mintys „nelystų“ į galvą, siūlau mintyse skaičiuoti iki keturių: įkvepiant – 1, 2, 3, 4; iškvepiant – 1,2,3,4. Padarykite kelis tokius įkvėpimus bei iškvėpimus, minimaliai rekomenduoju bent tris. 
5. Jei tik turite galimybę, dar galite įsijungti kokią nors Jums patinkančia ramią muziką. Aš pati tiesiog YuoTube susirandu kokį nors „Relax Music“ garso įrašą.

Tikrai nieko tokio jei nepavyks iš karto, ar taip tobulai kaip norisi😊 – tiesiog tai darykite. Toks kvėpavimas padeda nurimti prieš užmiegant, prieš „sunkų“ pokalbį, kai norite šiek tiek atstatyti jėgas ir energiją darbo dienos metu.

Nuoširdžiai ir su palaikymu
Jurgita 

PS. Jei reikia pagalbos ar turite klausimų parašykite man😊

 


Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

"Nieko neveikimas" arba tiesiog leidžiu sau ilsėtis

„Neturiu laiko“ – mintys ne apie laiko planavimą